Folosită in alimentaţie si ca plantă medicinală încă din evul mediu, urzica ne surprinde și în zilele noastre cu minunatele si inegalabilele sale proprietăti curative. Lista afecţiunilor pe care le poate trata cu succes este foarte lungă. De la simple indigestii şi probleme de „suprafată”, cum ar fi mătreaţa, până la probleme grave ca diabetul ori chiar cancerul, urzica se dovedeşte extrem de eficientă.
Cea mai cunoscută însuşire a acestei plante este aceea că „face sânge”. Aproape că nu există persoană care să nu ştie că zeama de urzici este cel mai bun leac împotriva anemiilor. Bunicile noastre foloseau ca pe un adevărat panaceu planta, imediat ce aceasta apărea primăvara, ca să dea organismului vigoare, după lunga perioadă de iarnă când din alimentaţie lipseau aproape cu desăvirşire vegetalele.
Cercetările ştiinţifice aveau să certifice calităţile antianemice deosebite ale plantei, dar şi pe cele hipoglicemiante, ce o fac utilă in tratamentul diabetului, hemostatice, oprind hemoragiile, remineralizante şi antiinflamatorii şi multe, multe altele. Compoziţia chimică desăvârşită a plantei a făcut să fie des utilizată ca materie primă, pe scară industrială, la fabricarea unor medicamente, produse cosmetice (pastă de dinţi, şampoane, pomezi etc.), şi chiar a gumei de mestecat.
Un leac perfect pentru afecţiunile gastrice
Preparatele din urzică reprezintă unul dintre cele mai bune remedii în calmarea tulburărilor gastrointestinale. Cărui fapt se datorează acest merit? Ajută în procesul de digestie, căci stimulează producerea bilei, fiind de mare ajutor ficatului. De asemenea, acţionează asupra functiei pancreasului, mărind secreţia pancreatică. Măreşte cantitatea de suc gastric şi intestinal şi stimulează peristaltismul intestinal, combătând cu succes constipaţia. În caz de diaree sau infiamaţii ale mucoasei tubului digestiv este un aliat de nădejde, măturând practic „efectivele” de microbi ce provoacă amintitele afecţiuni.
Ajută la eliminarea viermilor intestinali, dereglindu-le metabolismul. În tratarea tuturor acestor afecţiuni, folosiţi infuzia din două linguriţe de frunze uscate şi mărunţite peste care turnaţi o cană cu apă clocotită. Lăsaţi vasul acoperit 15 minute, apoi strecuraţi. Doza recomandată este de două căni, seara, la culcare. Vă sugerăm să profitaţi de sezonul lor şi să consumaţi în scop terapeutic sucul proaspăt, extras din frunze, mult mai concentrat in principii active, câte trei linguriţe zilnic.
Excelentă în afecţiuni tipic feminine
Aşa cum am mai spus înainte, urzica posedă proprietăţi hemostatice, acţionând favorabil în caz de hemoragii, de aceea se dovedeşte utilă in tratarea hemoroizilor, varicelor, dismenoreei şi metroragiilor. Bogăţiei de vitamina K (cu efect cicatrizant) i se datorează in mare parte această capacitate. Faceţi o infuzie din o lingură de frunze uscate la o cana cu apă clocotită, procedând ca mai sus. Beţi două-trei căni de ceai pe zi.
În caz de hemoroizi, ulcere varicoase şi răni, utilizaţi cataplasmele sau băile locale cu infuzie din 40-50 g frunze mărunţite la un litru apă clocotită. Lăsaţi vasul acoperit circa 20-30 de minute, după care strecuraţi.
Combate eficient răceala și gripa
Ceaiul de urzică este un adversar de temut al simptomelor ripei şi răcelilor. Astfel, fluidifică secreţiile bronşice şi favorizează eliminarea lor prin expectoraţie, calmând tusea.
De asemenea, scade febra şi întăreşte sistemul imunitar, furnizându-i organismului importante cantităţi de vitamine, cum ar fi A, B2, C, dar şi betacaroten. Intervine favorabil şi în diferite afecţiuni precum bronşita sau astmul. Se recomandă decoctul din una-două linguriţe cu pulbere de rădăcină, la o cană cu apă. Fierbeţi circa cinci minute, apoi lăsaţi vasul acoperit până când ceaiul se va răci. Strecuraţi şi beţi una-două căni pe zi…
The post Urzica – un antianemic fără concurență appeared first on Yve.