Puteți face toxiinfecție alimentară după ce ați consumat alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau agenți chimici.
Toxiinfecţia alimentară produce disconfort şi vă poate determina organismul să se deshidrateze. Cazurile uşoare durează numai cel mult o zi, pe când altele, cum ar fi botulismul sau anumite tipuri de toxiinfecție chimică, sunt grave şi pot pune în pericol viata, în cazul în care nu solicitați tratament medical de urgentă.
Simptome
În general, toxiinfecția alimentară produce o combinație de stări de greață, vomă, diaree cu sau fără sânge şi, câteodată, şi alte simptome:
• crampe abdominale, diaree, stări de vomă ce apar după un interval cuprins între o oră şi patru zile după ce ați consumat alimente alterate şi durează până la patru zile – aceste simptome indică o posibilă infecție alimentară bacteriană;
• vomă, diaree, crampe abdominale, dureri de cap, febră şi frisoane după 12-48 de ore de la consumarea unor alimente contaminate – de obicei, indică o toxiinfecție alimentară virală;
• vomă, diaree, transpirație, amețeală, lăcrimare, salivare abundentă, confuzie mintală şi dureri gastrice, începând de la 30 de minute după ce ați consumat alimente contaminate – sunt simptomele toxiinfecției alimentare chimice;
• pierdere parțială a capacității de a vorbi sau a vederii, paralizie musculară de la gât în jos şi vomă – pot indica botulismul, un tip foarte rar, dar extrem de grav, de toxiinfecție alimentară bacteriană.
Când trebuie consultat medicul?
• Dacă recunoașteți simptomele botulismului – viata dvs. este în pericol.
• Dacă recunoașteți simptomele toxiinfecției alimentare chimice – este posibil să fie afectate unele organe vitale.
• Dacă voma sau diareea sunt puternice şi durează mai mult de doua zile – riscați să vă deshidratați.
Tipuri de toxiinfecţie alimentară
Există multe bacterii care pot produce toxiinfecție alimentară. Oamenii care au infecție stafilococică sau sunt purtători ai bacteriei responsabile pentru aceasta pot contamina mâncarea pe care o prepară.
Alimentele conservate – în special cele conservate în casă – pot adăposti o bacterie anaerobă care nu este distrusă prin gătire. Această bacterie cauzează botulismul. Copiii foarte mici pot face botulism din cauza mierii pe care o mănâncă, sistemul lor digestiv nefiind suficient de puternic pentru a neutraliza bacteria care se găsește în mod natural în miere.
Fructele de mare crude (în special scoicile contaminate) pot declanșa o toxiinfecție alimentară virală. Anumite ciuperci, fructe şi plante sunt în mod natural otrăvitoare pentru om şi nu trebuie consumate cu niciun prilej. Toxiinfecția alimentară chimică poate fi produsă de pesticide sau păstrarea alimentelor în cutii necorespunzătoare.
Tratamente
Voma şi diareea sunt mijloace prin care organismul încearcă să elimine toxinele din aparatul digestiv, aşadar nu luați medicamente antivomitive sau antidiareice timp de 24 de ore după apariția simptomelor. Odată ce voma și diareea s-au diminuat, consumați lichide diluate timp de 12 ore. Apoi, consumați timp de câteva zile alimente uşoare cum sunt orezul, cereale gătite şi supă.
Hidroterapie. Pentru combaterea simptomelor, puneți alternativ comprese calde şi reci pe abdomen, timp de cinci minute cele calde, urmate de cele reci timp de zece minute. Specialiştii în hidroterapie recomandă şi administrarea internă de cărbune medical. Luați două sau trei capsule după fiecare episod de diaree; dizolvați capsulele în apă şi beți.
Dietoterapie. După ce simptomele au scăzut în intensitate, refaceți-vă puterile mâncând alimente cum sunt orezul, legumele uşoare, piureul de cartofi şi bananele. Evitați produsele lactate nefermentate, care pot îngreuna digestia.
Prevenire
• Spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a prepara mâncarea; spălați instrumentele pentru gătit folosind apă fierbinte şi detergent de vase, atât înainte, cât şi după ce le-ați folosit.
• Nu lăsați carnea la decongelat la temperatura camerei. Decongelați-o treptat în frigider sau rapid în cuptorul cu microunde şi gătiți-o imediat.
• Evitați alimentele marinate negătite şi carnea, peştele ori ouăle crude; gătiți bine toate aceste produse…
• Nu consumați alimentele care miros a stricat sau alimentele din ambalaje deteriorate.
The post Intoxicațiile alimentare appeared first on Yve.