Porumbul dulce, numit si zaharat, este foarte apreciat, atat pentru gustul deosebit de placut, cat si pentru textura frageda.
Porumbul dulce este benefic pentru sanatate, fiind un furnizor de substante nutritive, unele indisponibile organismului uman, cum ar fi saponinele, alcaloizii, sintosteronul, acizii grasi, acizii esterici, sigmasterolul ori alte glucide solubile.
Avantajul consumului de porumb dulce este reprezentat de asimilarea optima a nutrientilor, fara a se adauga si o mare cantitate de amidon, aspect specific porumbului matur fiziologic, cand invelisul boabelor devine mai tare.
Porumbul dulce – informatii nutritionale
Porumbul dulce asigura 10% din necesarul zilnic de carbohidrati si 17% din doza zilnica de fibre recomandata. Astfel, o cana de boabe ale acestei cereale contine 132 calorii, 29,3 grame de carbohidrati si 4,2 grame de fibre alimentare.
De asemenea, 250 grame de porumb dulce contin o gama larga de elemente esentiale: 5 grame de proteine, 23 grame de sodiu, 24,6 grame acizi grasi Omega-6, 0,3 grame de tiamina, 70,8 mcg de acid folic, 10,5 mg de vitamina C, 2,6 mg de niacina, precum si vitaminele B6, E, K si riboflavina.
Pe langa toate acestea, portia zilnica de porumb contine si 57 mg de magneziu, 0,2 mg de mangan, 415,8 mg de potasiu, 137 mg de fosfor si cantitati importante de zinc, cupru, fier, seleniu si fitonutrienti, precum luteina, carotenul si criptoxanatina.
Porumbul dulce – beneficii pentru sanatate
Datorita bogatiei nutritionale, porumbul dulce este deosebit de benefic pentru sanatate.
Astfel, prezenta vitaminei B9 sau a acidului folic, il recomanda pentru pastrarea sanatatii vasculare. Conform studiilor medicale, consumul regulat de porumb dulce reduce nivelul unui aminoacid numit homocisteina, care afecteaza vasele de sange.
Consumul portiei zilnice recomandate asigura o cantitate suficienta de acid folic pentru reducerea riscului declansarii infarctului miocardic cu pana la 10%.
O alta substanta oferita de porumbul dulce este beta criptoxantina, similara antioxidantului betacaroten, pe care organismul o transforma in vitamina A. Asa cum au demonstrat studiile cercetatorilor chinezi, consumul de porumb dulce si, prin urmare, de beta criptoxantina, genereaza o relatie invers proportionala cu aparitia si dezvoltarea cancerului pulmonar.
Porumbul dulce joaca un rol esential si in imbunatatirea memoriei.
Functiile congnitive si sanatatea celulelor cerebrale sunt sustinute de nivelul crescut de tiamina, vitamina B1. Tiamina este indispensabila producerii de acetilcolina, un neurotransmitator vital pentru mentinerea randamentului memoriei. Lipsa acestei substante este unul dintre factorii aparitiei bolii Alzheimer.
Zeaxanatina, un alt oxidant continut de porumbul dulce, pigment ce da cerealei culoarea galben, are un efect protector impotriva bolilor oftalmologice, ce apar odata cu inaintarea in varsta, precum degenerarea maculara. La sanatatea vederii contribuie si continutul de acid folic si de betacaroten.
Spre deosebire de alte cereale, cum ar fi orezul, graul sau chiar porumbul matur, cel dulce are un numar redus de calorii, furnizate in special de carbohidrati simpli, precum glucoza, sucroza sau zaharurile complexe, fiind un catalizator al controlului greutatii corporale.
100 grame de porumb zaharat asigura 5% din doza zilnica recomandata de fibre alimentare, ceea ce face ca porumbul sa ajute si la imbunatatirea digestiei, alaturi de celelalte beneficii anterior amintite.
Continutul bogat in flavonoizi (betacarotenul, luteina, xantina sau criptoxantina) contribuie si la pastrarea sanatatii membranelor, a tesutului cutanat si functiei vizuale.
Acidul ferulic este un alt element continut de porumbul dulce si, conform anumitor cercetari in domeniul sanatatii, contribuie la prevenirea mai multor tipuri de cancer, impiedica imbatranirea prematura sau cresterea inflamatiilor in organismul uman.
Consumul de porumb dulce este recomandat si in tratarea unor afectiuni, cum ar fi: gastrita, amigdalita, ulcerul, litiaza renala, artrita, ateroscleroza, afectiunile respiratorii, reumatismul, cistita, infectii diverse, tulburari sexuale sau intoxicatii alimentare…
Porumbul zaharat are un continut bogat in vitamina A. Numai o cana de porumb zaharat contine 310 unitati internationale (UI), in conditiile in care doza zilnica recomandata este de 3000 UI pentru femei si 2000 UI pentru barbati. Prezenta acestei vitamine ajuta la fluidizarea membranelor mucoase din plamani, de la nivelul gatului si al nasului si, implicit, la recuperarea in urma racelii si gripei.
Save
The post Porumbul dulce – beneficii pentru sanatate appeared first on Yve.