Nalba de pădure este de departe cea mai înzestrată în calităţi vindecătoare dintre toate „nalbele” (nalba de grădină, de cultură, creaţă etc.). Poate şi pentru că este mai puţin pretenţioasă ca surorile ei. Cum o puteţi folosi şi în ce scopuri, aflaţi din articolul următor.
Nalba de pădure (Malva sylvestfis) îşi face loc cu tenacitate printre dărâmături, pe locuri necultivate, lângă drumuri şi livezi, încântând privirea trecătorului cu floarea-i maiestuoasă, roz-violacee. Pe cât este de frumoasă şi modestă, pe atât de bogată în virtuţi terapeutice, căci toate părţile plantei conţin mucilagii, zaharuri şi vitamina C, principii active utile în numeroase tratamente.
Vă puteti procura direct din natură nalba de pădure. Frunzele e bine să le culegeţi de la plante care încă n-au înflorit, fără peţiol, iar florile pe timp frumos, la intervale de una-două zile, pe măsură ce se deschid. Uscate la umbră, in strat subţire, supraveghindu-le cu mare grijă, ca să nu se mucegăiască, constituie apoi un adevărat medicament pentru o serie mare de boli. Nu trebuie să vă lipsească din dulăpiorul cu plante, mai ales dacă va ştiţi sensibili cu plămânii, dacă răciţi uşor, ori suferiţi de tulburări gastrointestinale.
Remediu garantat în bronșite și tuse
Aflaţi însă că cel puţin la fel de utilă în combaterea tusei ca renumitul sirop de pătlagină este infuzia din nalbă de pădure în combinaţie cu flori de soc, căci principiile emoliente şi expectorante ale celor două specii îşi fac treaba cu adevărat. Puneţi în părţi egale flori de nalbă de pădure şi flori de soc. Peste o linguriţă de amestec turnaţi o cana cu apă şi lăsaţi să se pătrundă cam un sfert de oră. Strecuraţi, îndulciţi cu miere şi beţi una-două căni pe zi. Nu exageraţi însă, întrucât ceaiul are şi acţiune uşor laxativă! Acest preparat este util nu numai în calmarea tusei, ci şi in orice răceală la plămâni ori afecţiune a bronhiilor.
Dacă suferiți de colită
Dureri abdominale, balonări, stări de greaţă… iată numai câteva dintre simptomele ce caracterizează o colită. O soluţie, poate fi infuzia de nalbă. Se obţine din o linguriţă de flori la o cană cu apa clocotită. După 15 minute strecuraţi şi îndulciţi cu miere. Una-două căni pe zi sunt suficiente pentru a vă pune pe picioare. Dacă suferiţi de constipaţie ori hemoroizi, ceaiul acesta vă poate fi, de asemenea, util, căci constituie şi un bun laxativ. Este atât de bun şi lipsit de nocivitate, că poate fi consumat şi de către copii ori bătrâni.
Un calmant al durerilor de rinichi
În unele zone ale ţării, decoctul din nalbă de pădure se foloseşte empiric în calmarea durerilor de rinichi. Preparaţi un decoct din o linguriţă de flori şi frunze care se fierb câteva minute în 250 ml apă. Amestecaţi ceaiul cu lapte proaspăt, în proporţie de 1/1. Beţi întreaga cantitate pe parcursul unei zile.
Excelentă în boli de piele
Preparatele din nalbă de pădure, precum şi planta ca atare, uscata şi măruntită, se recomandă cu căldură şi în tratarea afecţiunilor pielii, având efect cicatrizant. Astfel, rănile se vindecă mai uşor şi mai repede dacă presăraţi pe ele pulbere de frunze uscate de nalbă împreună cu pulbere de frunze de salcie…
Acelaşi efect îl au compresele cu amestec de pulbere de frunze de nalbă şi salcie, umezite cu apă fiartă şi răcită. Repetaţi de mai multe ori tratamentul, până la vindecare. Dacă vi se umflă picioarele sau aveti probleme cu reumatismul sau edemele stând la originea acestei suferinţe, folosiţi decoctul de nalbă de pădure. Fierbeţi planta întreagă (flori, frunze, rădăcină şi tulpină) câteva minute. Strecuraţi. Puneţi pe locurile afectate cataplasme înmuiate în decoctul obţinut. Puteţi pune, de asemenea, şi plantele fierte.
The post Nalba de pădure – o super plantă medicinală appeared first on Yve.