Ciresele se numără printre primele fructe cu care natura ne răsfaţă, fructele ajungând la deplina maturitate încă din lunile mai-iunie. O cură cu cirese reprezintă cu siguranţă cea mai plăcută metodă de dezintoxicare a organismului.
Cireşul este un arbore originar din Caucaz, dar bine aclimatizat Europa. Există o mare diversitate de soiuri, cu fructe mai dulci sau mai puţin dulci, mai mult sau mai puţin cărnoase. Înfloreşte în aprilie-mai, iar cireşele se coc în lunile mai-iunie.
Principalele virtuţi
Fructele au calităţi depurative, remineralizante, diuretice şi antireumatismale demonstrate.
Cireşele au o puternică acţiune depurativă generală, care se datorează probabil conţinutului de acizi organici. Acţionează in principal asupra ficatului şi rinichilor, contribuind şi la fluidizarea sângelui.
Cireşele sunt fructe energetice, răcoritoare şi uşor sedative pentru sistemul nervos central.
Li se atribuie, de asemenea, proprietăţi antiinfecţioase şi de stimulare a sistemului imunitar.
Cum le puteţi consuma:
Cel mai bun mod de a profita de scurta prezenţă pe piaţă a cireşelor este să le consumati crude, intensiv, timp de câteva zile.
Fructele sunt foarte uşor de digerat; nu creează nicio problemă digestivă, nici măcar dacă sunt consumate în cantităti foarte mari.
Singura condiție este să fie bine coapte şi, bineînteles, spălate.
Una sau două zile de cură exclusivă de cireşe proaspete constituie o excelentă metodă de dezintoxicare a organismului, uşurând eliminarea deşeurilor şi a toxinelor. Puteți consuma până la două kilograme pe zi, dacă vă propuneți o cură exclusivă.
Remedii
• In scop terapeutic, de la cireşe se folosesc cu rezultate excelente şi coditele uscate, sub diferite forme. Astfel, pentru tratarea pielitelor, cistitelor, pielonefritelor şi diareelor alegeti decoctul dintr-un pumn de cozi la 600 ml apă rece. Fierbeți amestecul timp de 15 minute, apoi strecurați. Beți întreaga cantitate în trei-patru reprize pe parcursul unei zile.
• Fructele proaspete, spălate bine în prealabil, strivite si aplicate pe frunte au un rol deosebit în calmarea crizelor migrenoase.
• Dacă vreti să profitați de calitățile nutriționale şi terapeutice ale cireşelor şi pe timpul iernii, preparați o infuzie din o lingură de fructe uscate la o cană cu apă clocotită. Acoperiți vasul pentru 10-15 minute, apoi strecurați. Acest ceai este util deopotrivă celor care vor să slăbească câteva kilograme, căci are efect diuretic garantat, precum şi bolnavilor de colită de fermentație, afecțiuni biliare, renale şi ateroscleroză…
The post Cireşele opresc crizele migrenoase appeared first on Yve.