Cicoarea este o plantă originară din Europa şi Asia, cunoscută încă din antichitate şi apreciată atât ca aliment, cât şi ca plantă medicinală. Ulterior a fost cultivată, fie pentru rădăcină, fie pentru frunze, obținându-se noi varietăţi, cunoscute sub denumirea de andive.
Principalele virtuți
Frunzele şi rădăcinile plantei au excelente proprietăți coleretice şi colagoge. De asemenea, cicoarea se constituie într-un bun depurativ şi tonic general al organismului.
Cicoarea sălbatică este mod special utilă în sfera hepatică, dar este şi un adevărat medicament pentru întregul sistem digestiv. Are virtuți aperitive, întărind capacitatea digestivă a stomacului. De asemenea, prin stimularea bilei, constituie un puternic dezinfectant intestinal. De aici şi întrebuințarea ei pentru rezolvarea problemelor pielii provocate de anumite disfuncții intestinale.
Are efect diuretic, favorizând eliminarea ureei şi acidului uric, prin urmare, are o acțiune indirectă asupra reumatismelor de tip alergic. Nu în ultimul rând, cicoarea este recomandată ca tonic general, în caz de astenie, oboseală și chiar în anorexie.
Cum o puteţi consuma?
Ruda cultivată a cicorii, a cărei compoziţie o dăm aici, poate înlocui specia sălbatică, dar cu efecte mai puțin evidente şi profunde. Simplul fapt că cicoarea cultivată este udată regulat face ca principalele elemente nutritive să fie mai reduse. Dincolo de acest aspect, cicoarea cultivată are aceleaşi principii minerale şi nutritive ca cea spontană.
Compozitie (la 100 grame)
Energie (kcal) 16,0
Apă (g) 93,8
Proteine (g) 1,5
Glucide disponibile (g) 2,1
Fibre alimentare (g) 1,2
Lipide (g) 0,2
Sodiu (mg) 14,0
Potasiu (mg) 327,0
Magneziu (mg) 13,0
Fosfor (mg) 37,0
Calciu (mg) 55,0
Caroten (mcg) 1600,0
Vitamina C (mg) 9,0
Vitamina 81 (mg) 0,07
Vitamina 82 (mg) 0,09
Vitarnina 133 (mg) 0,4
Vitamina 85 (mg) 0,9
Vitamina B6 (mg) 0,2
Vitamina B9 (mcg) 205,0
Fier (mg) 1,3…
The post Cicoarea înlătură oboseala appeared first on Yve.